MAMICI CU PITICI
Bun venit tuturor pe forumul Mamici cu pitici !!!
Respecta si vei fi respectat/a.
Pentru a intra in conversatie cu noi inregistreaza-te deoarece comunitatea noastra de mamici sunt dornice de a te cunoaste .
Daca esti deja inregistrat/a clik pe conectare .
MAMICI CU PITICI

Un forum special pentru burtici, mamici si pitici !!!!!!
 
AcasaPortalCalendarFAQCautareMembriGrupuriInregistrareConectare

Distribuiţi | 
 

 Perioada acordarii CCC

In jos 
AutorMesaj
Ralu
Administrator
Administrator
avatar

Varsta : 41
Localizare : Piatra-Neamt ,RO

MesajSubiect: Perioada acordarii CCC   Mier Noi 03, 2010 9:18 pm

De cand poate beneficia salariatul (asiguratul) de concediu pentru cresterea copilului?

Concediul pentru cresterea copilului se acorda dupa efectuarea concediului medical de maternitate (prenatal, postnatal).

Acordarea concediului pentru cresterea copilului nu este strict legata de concediul de maternitate. Desi intr-o succesiune logica si cronologica, cele doua drepturi au conditii proprii de acordare stabilite de O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, respectiv de O.U.G. nr. 148 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului.


IMPORTANT!

Daca acordarea concediului de maternitate este conditionata de achitarea contributiei de 0,75% prevazuta de O.U.G. nr. 158/2005 de catre categoriile de persoane considerate asigurati de actul normativ amintit, dreptul la CCC este conditionat doar de realizarea unor venituri impozabile, ceea ce genereaza un spectru mult mai larg de beneficiari.

Iata in continuare o varietate de exemple privind vocatia si momentul acordarii CCC:

Succesiunea obisnuita a acestor concedii este prenatal (sarcina), postnatal (lauzie), crestere a copilului. Totusi, in practica, s-au intalnit cazuri de compensare a concediului medical prenatal si postnatal, datorita starii sanatatii care fie a marit durata prenatalului, fie a eliminat-o.

IMPORTANT!

Posibilitatea compensarii concediului de matenitate prenatal si postnatal, care totalizeaza 126 de zile, este prevazuta de O.U.G. nr. 158/2005. Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003, modificata si completata, privind protectia maternitatii la locul de munca s-a reglementat obligativitatea efectuarii unui numar de 42 de zile de concediu postnatal.
Aceste acte normative au dat nastere la multiple reguli privind posibilitatile de compensare a concediilor prenatal si postnatal, ceea ce a afectat si acordarea concediului pentru cresterea copilului.

Schema clasica a acordarii in timp a CM si a CCC este urmatoarea:

• 84 zile de concediu medical prenatal (CM1);
• 42 zile de concediu medical postnatal (CM2); ordinea
• CCC din cea de-a 43-a zi dupa nasterea copilului si pana la implinirea varstei acordarii de 2 ani.

Implicatii speciale au aparut in situatiile in care, din motive medicale, medicul care a supravegheat sarcina a dispus efectuarea unui numar de zile de concediu prenatal mai mare de 84 de zile.

Exemplul 1

Salariata a beneficiat de intreg concediul de maternitate de 126 de zile calendaristice inainte de nasterea copilului, intrucat din examenele medicale din perioada de sarcina a rezultat ca efortul ocazionat de prestarea de activitati in cadrul programului de lucru poate duce la nasterea prematura a copilului sau la probleme de sanatate a mamei. In acest caz, mama poate face cerere pentru acordarea concediului de crestere a copilului doar din cea de a 43-a zi de la nasterea copilului. La fel se va proceda in cazul in care concediul postnatal este mai mic de 42 de zile, ca urmare a compensarii operate prin recomandarea medicului. Din pacate, restul de zile dupa nasterea copilului si pana in cea de-a 43-a zi in care se poate solicita CCC, care nu au fost acoperite prin concediu postnatal, nu constituie perioade asimilate stagiului de cotizare, ci doar absente motivate. In aceasta perioada salariata nu beneficiaza nici de venituri, decat
daca negociaza altfel cu angajatorul sau.

Exemplul 2

Daca starea de sanatate a salariatei a permis continuarea activitatii in munca pana in chiar ziua nasterii copilului, ea ar putea beneficia de un concediu postnatal de maximum 126 de zile calendaristice, la recomandarea medicului. |n acest caz, concediul pentru cresterea copilului poate interveni dupa a 126-a zi calendaristica de la nasterea copilului.

Exemplul 3

Salariata beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului si ramane insarcinata in aceasta perioada, nascand cel de-al doilea copil inainte ca primul copil sa implineasca doi ani. Conform Legii nr. 19/2000, solutia era diferita in functie de dorinta mamei de a continua sau nu CCC pentru primul copil pana la epuizare sau aceea de a beneficia de CM pentru cel de-al doilea copil. Astfel, daca continua CCC pentru primul copil, mama beneficia in continuare de indemnizatia aferenta, fara a putea cere in paralel si indemnizatia pentru CM pentru al doilea copil. |n orice caz, concediul pentru cresterea celui de-al doilea copil nu putea fi solicitat decat din a 43-a zi de la nasterea acestuia. Daca renunta la CCC pentru primul copil, beneficia de indemnizatia pentru CM pentru cel de al doilea copil, dar baza de calcul era reprezentata de valoarea indemnizatiei pentru CCC.

CCC se poate acorda insa si tatalui, care nu poate beneficia de concediu de maternitate, de aceea in acest caz trebuie tinut cont de cateva reguli speciale.

Exemplu

Daca mama a beneficiat de concediul de maternitate si nu indeplineste conditia realizarii veniturilor timp de 12 luni in ultimul an anterior nasterii pentru a solicita si CCC, acesta poate fi solicitat de catre tatal copilului care indeplineste conditiile cerute de lege.
CCC va fi acordat tatalui numai din cea de-a 43-a zi de la nasterea copilului.
Nu se mai justifica respectarea obligatiei de acordare a celor 42 de zile de concediu de lauzie daca mama se afla in una din urmatoarele situatii:

– a murit la nasterea copilului;
– nu are calitatea de asigurat pentru concedii si indemnizatii de sanatate;
– nu indeplineste conditiile de stagiu de cotizare de 6 luni anterioare lunii de acordare a concediului de maternitate.

CCC se va acorda tatalui care indeplineste conditiile oricand dupa nasterea copilului.

Exemplu

Daca mama a fost angajata si a realizat un stagiu de cotizare de 5 luni in ultimele 12 anterioare lunii de acordare a concediului de maternitate in sistemul asigurarilor pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate si nu beneficiaza nici de perioade asimilate pentru completarea acestuia, ea nu va avea dreptul la acordarea concediului si indemnizatiei de maternitate (pre si postnatal).
Daca ea nu indeplineste conditiile pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului, asteptarea scurgerii perioadei de 43 de zile de la nasterea copilui nu este justificata pentru ca tatal sa poata solicita acest drept. Astfel, acesta va putea solicita concediul pentru cresterea copilului incepand cu data nasterii copilului cu conditia indeplinirii cerintelor O.U.G. nr. 148/2005, modificata si completata, intrucat tatal are un drept propriu, independent de al mamei.
Situatie speciala

In cazul in care mama a realizat venituri impozabile timp de 12 luni in ultimul an, dar angajatorul nu a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, salariata nu indeplineste conditiile pentru acordarea concediului de maternitate, dar poate solicita concediul pentru cresterea copilului. In acest caz apreciem ca CCC va putea fi solicitat de catre mama, de la data nasterii copilului.

______________
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://tu-si-eu-impreuna.forumz.ro
lica.irina
Prietena de Elita

avatar

Varsta : 41

MesajSubiect: Re: Perioada acordarii CCC   Lun Ian 10, 2011 3:41 am

as vrea sa stiu si eu daca CCC are perioada fixa de doi ani sau doar pana cand copilul implineste doi ani.
am o fetita nascuta pe data de 08-07-2009. am beneficiat de cele 126 de zile [prenatal si postnatal], iar de la data de 1 octombrie 2009 am inceput CCC. vereau sa stiu daca acesta dureaza pana la data in care fetita mea va implini doi ani sau pana la data la care se implinesc doi ani de cand beneficiez de CCC?
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
 
Perioada acordarii CCC
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
MAMICI CU PITICI :: FAMILIE :: Juridic :: Indemnizatie crestere copil-
Mergi direct la: